KOLOSS DE FILM

KOLOSS DE FILM – uit 1989 Filmische terugblik op een spraakmakend kunstproject 19 augustus 1989 exact 30 jaar geleden. Een project van Kees Bolten, en zijn toenmalige kornuiten in de kunst Hans Belleman, Ron Peperkamp en Piet Vlaar. Schande, verspilling, sensatiezucht, waren zo wat kwalificaties van het volk en de pers. Op advies van officiële organen werd de schijnvertoning in de kop van Noord-Holland erkend als kunst. Dientengevolge zijn de subsidiefondsen van Rijk en provincie geplukt voor 165.000 gulden. In een aanbeveling aan cultuurminister Brinkman getuigt de Raad voor de Kunst van een „spectaculaire performance” en een „ongebruikelijke ambiance”. De Raad voelde zich aangesproken en zag een „interessante aanvulling op het gebruikelijke kunstaanbod”. Het departement subsidieerde het project- met 86.000 gulden. KOLOSS – Een continu-performance, 24 uur per dag, 14 dagen lang. Een gevecht tussen mens en materie op het scherp van de snede. De heroïek van het arbeidsethos, gekoppeld aan de magie van de high-tech. Koloss als moderne mythe. Een oude kustvaarder strandt bij Camperduin. Een zwerm arbeiders snijdt het roestige gevaarte in 40 moten en Zeeuwse paarden trekken alles uit elkaar. Een colonne vrachtwagens rijdt de brokstukken dwars door de provincie naar Hoorn. Daar lassen arbeiders het hele schip opnieuw in elkaar. Na 14 dagen zwoegen en zweten glijdt de Koloss weer te water en vervolgde haar reis naar de schroothoop. In deze film passeren heel veel bekende oud Horinezen de revue. De film is opgenomen op 16 mm.

Recent Posts

Leave a Comment